Pronalaženje drajvera

 

Nakon što ste se prebacili na Windows XP, možda će vam se desiti da neki deo vašeg kompjutera ne radi dobro, ili da ga vaš kompjuter ne prepoznaje. Provera da li posedujete dobar drajver je dobar početak za rešavanje problema. U ovom slučaju drajver je mali program koji omogućava vašim komponentama da reda, kako same tako i zajedno sa ostalim komponentama. 

Prvo proverite na sajtu Windows Update. kliknite na Scan for updates , a onda izaberite Driver Updates. Verovatno ništa nećete naći, ali ništa nećete ni izgubiti, pa je ovaj sajt najbolji kao polazna tačka.

Sajt Windows Update nakon toga skenira vaš kompjuter da vidi šta imate instalirano. Možda će zatražiti da skinete neki program da bi ubrzao ovaj proces. Vaša privatnost je zagarantovana tokom ovog pregleda, kao i sigurnost. Mada ovo je pod znakom pitanja sa obzirom na reputaciju magnata iz Redmonda o greškama u programima. Ukoliko vas zanima više o zaštiti privatnosti možete pročitati na sajtu Windows Update privacy statement.

"Ukoliko" (ovo je pod znacima navoda jer nećete naći) ne nađete drajver koji ste tražili, proverite sajt proizvođača vaših delova u tamo potražite drajvere za XP. Pazite na linkove (plavo ili nekom drugom bojom podvučene reči) koji se zovu Drivers ili nešto takvo.

Neki drajveri koji su pravljeni za XP, a skinete ih sa proizvođačevog sajta, možda nisu prošli Microsoft - ovu proveru za kompatibilnost. Mada ovi drajveri najčešće rade, ponekad mogu da izazovu neke probleme. Ali bolje imati probleme nego da vam neki deo kompjutera ne radi.

Ukoliko pokušate da instalirate drajver koji nije prošao test, primetićete poruku koja vas o tome obaveštava. Ukoliko želite da rizikujete, možete da kliknete da nastavi da  ih instalira. Ukoliko se poruka ne pojavi, možete biti sigurni da će drajver u 90% slučajeva da radi.

 

Još se niste prebacili na XP?

Ukoliko se još niste prebacili na XP, pre nego što to uradite posetite sajt Upgrade Advisor.  To je program, alat, koji proverava vaš sistem i utvrđuje koji delovi će raditi sa XP- om, a koji ne. Ukoliko ga pokrenete dok ste na Internetu, on će pokušati da skine dodatke koji su vam neophodni. Upgrade Advisor se takođe nalazi na disku sa instalacijom Windowsa, bar ovde kod nas u Beogradu.

Prilikom kupovine novog hardvera

Prilikom kupovine novog hardvera prvo proverite da li taj hardver podržan, Najbolje mesto za to je Windows Catalog. U njemu se nalazi spisak svih delova za koje se zna da rade sa XP- om. Ukoliko onoga što tražite nema u katalogu, ne znači da neće raditi, pošto možda još nije ubačen u katalog.

 

 

Nazad

 


***Home *** Windows XP Professional i Home Edition*** Kako ga nabaviti *** Tehnička podrška *** Downloads *** Windows Update *** Kontakt ***